Çinko madenciliği dünya çapında büyük bir sanayi kolu olup, primer kaynaklardan üretimin yanı sıra ikincil kaynaklar denilen eski hurda kaynaklardan da çinko üretimi gerçekleştirilmektedir.
Çinko kullanım açısından demir dışı metaller içerisinde alüminyum ve bakırdan sonra gelen en önemli üç metalden birisidir. Görünür metal çinko rezervi dünyada yaklaşık 200 milyon ton, Türkiye ‘de 2.3 milyon ton’dur. Normal sıcaklıklarda kırılgan ama 100ºC ve üstünde ısıtıldığında dövülebilir hale gelebilen, mat dökümlü mavimsi gümüş renkli bir metaldir. Değerliği +2, özgül ağırlığı 7,14’dür. Kimyasal yönden aktif olması ve diğer metallerle kolayca alaşım yapması nedeniyle çinko, endüstride birçok alaşımın ve bileşiğin üretiminde kullanılmaktadır. Üretilen çinko metalinin ana ürün olarak tüketildiği belli başlı beş alan bulunmaktadır. Bunlar; galvanizleme, pres döküm alaşımları, pirinç ve bronz alaşımları, çinko oksit ve haddelenmiş çinko alaşımlarıdır.
Günümüzde en çok baz metallerin üzerini kaplamada (galvanizasyon), basınçlı dökümde kullanılan alaşımlarda, boya sanayinde pigment olarak ve çeşitli çinko ürünlerinin yapımında kullanım alanı bulan çinkonun önemi gün geçtikçe artmaktadır.
Gelişen teknolojiye uygun olarak son zamanlarda, çinko metali kompoze malzemelerin üretiminde alaşım girdisi olarak da önemli bir yer almaktadır. Özellikle uzay sanayi ve robotların geliştirilmesinde, otomatik-kontrol sistemlerinde kulanım sahası genişlemektedir.
Baz metaller özellikle demir ve çelik, korozyona karşı korunmak üzere çinko ile kaplanmaktadır. Dünya’ da üretilen çinkonun büyük bir kısmı bu şekilde tüketilmektedir. Bunun en önemli nedenleri; çinkonun normal ayrışma olaylarına karşı dirençli olması, demiri koruma özelliği (galvanizasyon) ve ekonomik oluşudur.
En çok kullanım yüzdesiyle galvaniz sektöründe kullanım alanı bulan çinko, demir ve çeliğin paslanmaya karşı korunmasında etkili olmaktadır. Demir ve çelik malzemeler bulundukları atmosferik ortamdan etkilenerek korozyona uğramaktadır. Korozyonu oluşturan dış etkenlerin ortadan kaldırılması için metal yüzeylere koruyucu yöntemler uygulanması gerekmektedir. Bu anlamda çinko ile metal yüzeylerin korunması konusunda en iyi ve en uzun koruma ömrüne sahip olan kaplama yöntemi olan sıcak daldırma galvaniz tercih edilmektedir.
Demir ve çeliğin daha uzun ömürlü kullanımını sağlamak için korozyon direncini arttırmak en önemli sorunların başında gelmektedir. Bu amaçla aşınma hızını en aza indirgemek için metal yüzeyler üzerinde koruyucu bir kaplama tabakası elde edilmesi gerekmektedir.